Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
 
Societatea pentru Cultura Româneasca „Mihai Eminescu” din regiunea Cernauti, Centrul de Filologie Româna Comparata „Grigore Bostan ” al Universitatii Nationale„Iu. Fedkovyci” din Cernauti si Liceul Particular nr. 1 din Suceava, împreuna cu Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, reprezentata prin presedinta filialei "ARBOROASA" Vatra Dornei - Paraschiva Abutnaritei, au marcat cea de a 162-a aniversare de la nasterea Luceafarului poeziei noastre Mihai Eminescu si Ziua Culturii Nationale Române. 15 ianuarie 2012
 

EVENIMENT

Zilele Culturii Nationale Române

A 162-a ANIVERSARE A NASTERII LUCEAFARULUI POEZIEI ROMÂNESTI - MIHAI EMINESCU

CERNAUTI

15 Ianuarie 2012

Mihai Eminescu Afis Cernauti

 

Scurta descriere a desfasurarii manifestarilor:

Societatea pentru Cultura Româneasca „Mihai Eminescu” din regiunea Cernauti, Centrul de Filologie Româna Comparata „Grigore Bostan ” al Universitatii Nationale„Iu. Fedkovyci” din Cernauti si Liceul Particular nr. 1 din Suceava, împreuna cu Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, reprezentata prin presedinta filialei "ARBOROASA" Vatra Dornei - Paraschiva Abutnaritei, au marcat cea de a 162-a aniversare de la nasterea Luceafarului poeziei noastre Mihai Eminescu si Ziua Culturii Nationale Române.
La manifestare, de asemenea, au participat personalul Consulatului general al României la Cernau?i în frunte cu dna Tatiana Popa, Consul general al României la Cernauti, membri ai Uniunii scriitorilor români nordbucovineni, corul Drago? Voda si altii.
Programul a cuprins Scurte consideratii asupra motivului drumuluiîn poezia eminesciana,prezentate de prof.Paraschiva Abutnaritei, vernisarea Expozitiei de fotografie aeriana "Un Icar al Bucovinei", apartinând artistului fotograf Stefan Petrescu, vernisarea expozitie de acuarela "Anotimpuri eminesciene" a artistului Ioan Bodnar (Suceava), medalistica eminesciana "Chipul poetului" - profesor Dan Lohanel (Suceava).
Manifestarile au inceput la 15 ianuarie 2012 prin depunerile de flori la bustul din curtea casei lui Aron Pumnul si monumentul Luceafarului din centrul orasului Cernauti, iar la ora 10.00, au continuat în sediul Societatii “Mihai Eminescu” (or. Cernauti, Piata Centrala, 9),iar la Gimnaziul Nr. 6 cu predare în limba româna Uniunea scriitorilor români nordbucovineni a organizat un concurs de poezie.

 

ÎNTÂLNIRE CU POETUL FIINTEI ROMÂNESTI, LA CERNAUTI

de Paraschiva AbutnariteiParaschiva Abutnaritei

Presedinta Filialei "Arboroasa" - Vatra Dornei a ACPBB

Ianuarie 2012. Cu nostalgia dupa zapezile de altadata, poate cele de acum 162 de ani, românii se redescopera în dorul de Eminescu. La Botosani sau Ipotesti, la Calinesti-Cuparencu, în Dumbraveni, laIasi si peste tot unde mai sunt români. Dar poate cel mai sensibil si mai trist în acelasi timp la Cernauti, orasul adolescentei si al formarii Poetului întru iubirea pentru limba româna, pe care a cizelat-o cu atâta maiestrie în versurile sale nepieritoare.
În organizarea Societatii pentru Cultura Româna „Mihai Eminescu” din Cernauti, un grup de scriitori si oameni de cultura din oras, dar si veniti din tara, de la Suceava, Radauti, Vatra Dornei, s-au reunit sub zodie eminesciana, pe 15 ianuarie, mai întâi la bustul poetului din curtea casei Aron Pumnul (care este, în sfârsit, recuperata si va deveni muzeu). Se depun flori si se rostesc cuvinte calde de catre doamna Elena Tarâteanu, viitorul custode, distinsa prof. univ. dr. docent Lora Bostan, Vasile Bâcu, presedintele societatii.
La statuia tânarului Eminescu din parculetul situat în apropierea sediului societatii, se alatura grupului sculptorul Dumitru Gorscovschi, autorul statuii, mai multi scriitori printre care îl reîntâlnim cu drag pe Dumitru Covalciuc, dar si reprezentanti ai autoritatilor regionale si orasenesti, consulul României la Cernauti, Tatiana Popa, viceconsulul Cornel Ionescu, membrii vestitului cor „Dragos Voda”, români cernauteni s.a. Din nou flori si cuvinte omagiale rostite cu caldura de cei prezenti si un emotionant omagiu, interpretat de corul „Dragos Voda” , pe versurile poetului Ilie Tudor Zegrea.
O parte din oficiali se retrag, pentru a se alatura unui alt grup de scriitori, care au ales sa depuna flori ceva mai târziu si sa desfasoare alte activitati, în alte locatii. Cred ca si Poetul ne-a privit cu tristete, întrebându-se de ce nu i-am putut oferi împreuna florile recunostintei.
Sediul Societatii „Mihai Eminescu” devine neîncapator pentru cei veniti sa participe la simpozionul dedicat acestei sarbatori a neamului românesc si sa vizioneze trei excelente expozitii deschise aici: „Anotimpuri eminesciene”, pictura semnata de Ioan Bodnar, artist cunoscut, dar si presedinte al Uniunii Ucrainenilor din România „Tinutul Bucovina”, „Un Icar al Bucovinei” apartinând artistului fotograf Stefan Petrescu si „Chipul poetului”, medalistica eminesciana apartinând profesorului Dan Lohanel din Suceava.
Prezentarea expozitiilor a fost realizata cu acribie de catre profesorul (si cunoscutul jurnalist în acelasi timp) Roman Istrati din Suceava. Prof. Dan Lohanel si deputatul Ioan Balan au oferit câte un premiu Grupului Editorial „Cuvântul” din Herta, ce va fi un sprijin în îmbogatirea zestrei materiale a editurii, axata pe publicarea de carte si ziare românesti.
Lucrarile simpozionului omagial au fost moderate cu pricepere de catre ziaristul Nicolae Sapca, membru al prezidiului societatii. În debut, participantii au fost salutati de catre viceguvernatorul regiunii Cernauti si reprezentantul Consulatului român, Cornel Ionescu. Autoarea acestor rânduri, presedinta Filialei „Arboroasa” Vatra Dornei a Asociatiei Culturale „Pro Basarabia si Bucovina”; a vorbit celor prezenti despre „Motivul drumului în poezia eminesciana” si a recitat versuri proprii dedicate poetului.
Prof. univ. dr. docent Lora Bostan a impresionat asistenta, convingând-o de „capacitatea lui Mihai Eminescu de a ne regasi în el”, de faptul ca „el nu poate fi depasit pentru ca nu poate fi depasita fiinta nationala” si explicând cum trebuie receptat Eminescu astazi. Unele aspecte se regasesc în valorosul volum recent aparut la Editura „Presa Universitara Clujeana” semnat Grigore Bostan, Lora Bostan, intitulat „Patrimoniu cultural-literar românesc” (actuala regiune Cernauti).
Deputatul Mircea Irimescu, presedinte al Societatii pentru Cultura si Literatura Româna din Bucovina, (cu sediul în Radauti) a subliniat importanta instituirii Zilei Culturii Române, în ziua de nastere a Poetului, si a îndemnat la mai multa responsabilitate pentru soarta românismului. Scriitorul Vasile Bâcu a acordat o diploma de excelenta, din partea societatii, tinerei Olga Poleac, autoarea excelentului afis al manifestarii, insistând pe mai profunda cunostere si popularizare a operei eminesciene. Scriitorul Petru Grior a prezentat recenta sa carte „Marturii referitoare la Eminescu” în care a inserat articole privind primele busturi ale poetului. Interesante informatii despre corespondenta dintre Muzeul din Ipotesti si cel din Cernauti, referitoare la prezenta lui Eminescu în Cernauti a prezentat Dragos Olaru, din partea Arhivelor Statului din Cernauti. Acelasi vorbitor s-a referit si la istoria Casei Memoriale Aron Pumnul.
„Poporul român îl duce pe brate pe Eminescu”, afirma prof. Dorin Mischievici, iar poeta populara Eugenia Cioboc si prof. Eleonora Schipor i-au închinat emotionante versuri.
Scriitorul Dumitru Covalciuc a luat o pozitie mai vehementa fata de lentoarea cu care se actioneaza pentru amenajarea Casei muzeu Aron Pumnul, pentru îngrijirea mormintelor românesti simbolice pentru cultura si fiinta româneasca, din Cimitirul Central, si a deplâns lipsa de sprijin din partea autoritatilor centrale ale statului român.
Manifestarea de la Cernauti ne-a convins ca Mihai Eminescu e viu în constiinta românilor din nordul Bucovinei, e cunoscut si iubit si ramâne, peste veacuri, un simbol al românismului.

 


Poetului tânar prin vremeParaschiva Abutnaritei

Pentru mult-numitul nascut în timp curat de zapezi
Sa ne-nvesniceasca-n toamne si în primaveri cu iezi
Si sa nemureasca cerul cu luna si stele
Dezmarginindu-se-n veci senin printre ele
Sa-ngroape-n flori de tei iubirile si gândurile
Sa vegheze din înalt, demiurg, pamânturile
pe care un neam, neîntinat, sa-si scrie istoria
Când în genunchi, când vertical faurindu-si gloria
Când târât în vârtej, sa nu-si stie cararile
Când iesit la lumina, sa-si apropie zarile...

Pentru tine, zugrav de idei si cuvinte
Ce ne-ai semanat puterea de a privi înainte
Îmbracati în haina veche sa-nvatam a nu muri
Si dintr-un prezent în ceata, viitorul a cladi...
De ne întrebam adesea: Cine suntem, cine stie?
Tu ne-înlocuiesti durerea cu dorul de vesnicie.
Când la iarna vietii noastre mai adaugam un spor
Tânar tu ramâi prin vreme, semnul plus stralucitor.

Paraschiva Abutnaritei
Vatra Dornei

 

VIDEO DE LA EVENIMENT:

Jurnal TV "Reporterul de Cernauti"

 

preluat de pe: Centrul Bucovinean de Arta - Cernauti


SCRIITORUL DUMITRU COVALCIUC


AUDIO CU FOTOGRAFII DE LA EVENIMENT:

SURSA VIDEO: http://euromedia-ucraina.blogspot.com/2012/01/cum-am-marcat-cea-de-162-aniversare-de.html

Index | Despre | Misiune | Viziune | Statut | Organizare | Filiale | Rapoarte | Evenimente |Galerie | Calendar | Proiecte | Parteneriate | Media | Articole | Publicatii | Arhiva | Istoric-Doc | Legaturi | Cultura | Harta Site | Blog | Comentarii | Opinie | Contact

Pagina sus

 

 

Apreciaţi pagina noastră de facebook pentru a fi la curent cu noile acţiuni ACPBB

 
   

Parteneri

DRP

UNIBUC

Hurmuzachi

Institutul Limbii Romane

convergente europene

Romania Breaking News

Centru Bucovinean de Arta

Secțiune parteneri în curs de actualizare...

  • Directioneaza 2% din valoarea impozitului dvs. catre Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, sprijinind astfel activitațile Asociației în beneficiul Identității Naționale Românești și a Reîntregirii Neamului Românesc!
    » Formularul 230 »

 

SEO

SEO Radar

 

ClickLink.ro Inscrie-te in TOP !